Fira Nordens dag tillsammans med dina elever!

Nordens framtid hänger på smarta ungdomar. Därför vill vi  bjuda in unga att fira det nordiska samarbetet och samtidigt få möjligheter att lära sig mer om vad Norden kan erbjuda våra ungdomar. Frågor som hur det är att sommarjobba på Åland, vilka fördelar det finns med att studera svenska samt hur du som ung kan få nya vänner från andra nordiska länder reds ut under dagens gång. Dessutom kommer vi givetvis fundera på hur likt norska egentligen är det svenska språket!

Ballongerna

Res till Mini-Norden!

Är du sugen på en liten resa i mitten av mars?

Följ med oss på ett inspirerande besök till Mini-Norden! Här delar nordiska vänner och de nordiska ambassadörerna med sig av de bästa tipsen på hur du kan resa, studera och arbeta i Norden. I samband med att eleverna bekantar sig med allt vad Norden har att erbjuda får de prova på små utmaningar samt exempelvis ta del av hur de olika nordiska språken låter när de pratas av någon som har respektive språk som sitt modersmål.

Mini-Norden finns i Ateljé salen på Nationalmuseets andra våning och är öppet för besökare förutom under lunchen klockan 12.15-13.15.

Hur kan vi delta?

Vi är så glada över att så många anmält sig till programmet! Tyvärr är evenemanget nu fullbokat och vi har inte möjlighet att ta in fler klasser på väntelistan. 

Nordens dag är speciellt framtagen för niondeklassister samt gymnasiets första- och andra års studeranden som redan har en del svenska kunskaper i bagaget. Programmet hålls på svenska, men talarna tar hänsyn till elevernas kunskapsnivå. Det går givetvis bra att ställa sina frågor också på finska.

Väck elevernas motivation

Den interaktiva och mångsidiga programpunkten leds av skådespelaren och språkambassadören Petra Pääkkönen, även bekant från TikTok @paroxidy och Instagram @svenskacoachpetra.

BIld på Petra Pääkkönen
Petra Pääkkönen​

Väck elevernas motivation

Möjlighet till fenomenbaserad inlärning

Vad sägs om att kombinera firandet av Nordens dag med ett besök på Nationalmuseets utställning eller genom att lyssna på ambassadörernas eller riksdagskandidaternas diskussionspanel?

Bekanta dig närmare med samtliga punkter under Nordens dag firandet och ange vid anmälan ert intresse för att delta med din grupp även vid andra programpunkter än programmet som riktar sig till skolelever. Alla som deltar på evenemanget har fritt inträde till Nationalmuseets utställning.

Liv och variation till svensklektionerna

Visste du att många föreningar och organisationer erbjuder gratis läromaterial som kan användas under svensklektionerna? Se tipsen här och använd dem på dina lektioner.

  • Bekanta dig med de nordiska länderna på ett roligt sätt genom Nätverket Svenska nu:s utbildningsmaterial.
  • Norden i skolan är ett oändligt universum fullt med saker värda att undersöka, upptäcka och uppleva.
  • Bekanta dig med språkambassadörernas inspirerande språkberättelser! (också i podcastformat)
  • Med den roliga mobilapplikationen Moka Mera Lingua (riktad till 3-8-åringar) kan man dyka in i de nordiska språkens värld. Lär dig isländska eller norska!
  • Från Nordic sounds biblioteket (finansierat av Nordplus) hittar du traditionella rytmer, lekar och danser från hela Norden.
  • Hæ… eller hur det var nu igen? Den flerspråkiga isländska ordboken ISLEX hjälper de som är intresserade av vulkanernas land.
  • Mars månad är en enda fest! Fira Ålandsdagen den 22 mars och låt dina elever bekanta sig med detta mångsidiga material. Via länken hittar du bland annat målarbilder, läsmaterial och länkar till videor och texter!